Azam?? Zam-Zam ala Kazam!!

Tuesday, December 28, 2010

Dah nak masuk 2011 la!! Aah kan, sekejap je rasa.

Thank you Allah, :') merasa jugak tahun 2011. Tahun 2010 tak ingat apa azam nya, yela, ingat konon-konon pakai kepala je. Tak catit mana-mana, last-last baru pertengahan tahun tak ingat apa pun kan....

Haaaaa, biasa la, cam jawab soalan exam gak, waktu nak exam menghafal bagai nak gila, tido dengan notes, makan menghadap notes,, lepas exam je, automatic hilang la segala yang di hafal tu. Bila lecturer tanya next sem nya, jawab "Eh, ada belajar ke tu dulu?" maklumlaaa, study last minit kan. ;) hehehe

Ok, so azam tahun 2011 ni, nak catat dalam blog, so bila lupa. Ada yang ingat kan. Bila telupa boleh buka tengok balik, kalau tulis dalam buku je, sah-sah beberape bulan lepas tu buku tu akan hilang, terselit bawah katil ke, terselit belakang almari ke, kuceng gendut aku try makan ke,, kan, kan :P

So, here goes!
Azam 2011!!
  • Kalau boleh, nak penuh solat. Tak mau ada Ter"miss",Ter"tido",Ter"malas" kecuali time peot tak pe :P
  • Nak cuba banyak kan bersabar (aliah &caca buat salah tetap kak iba marah ok? :P)
  • Nak kurang kan melawan cakap, if kena tegur diam ok cik Diba?. Heeee~
  • Nak turun kan berat until 49kgs(tetiba kan!)
  • Nak try senyum sebanyak mungkin sebab budak2 junior ni dok komen, "kak diba. kak diba ni perangai budak-budak, tapi da tua!!" So tepaksa mengawet muda kan diri supaya leh childish tanpa sebarang prejudis. ceit~

Johore Matriculation (2007)


Kematangan yang terserlah( 2006). Skang pun same je perangai.:P


TAG! TAG!

TAG!! Telah di tag cik zatul jadi,,,,, wajib la jawab bila budak comey ni dah tag. Haaa! Jawab jgn tak jawab~

1. apa benda paling penting dalam hidup korang?

- Family+ipod+laptop+hp? Hehe ;P


2. benda terakhir yg korang beli guna duit korang?

- Wrapper.


3. dimanakah korang melangsungkan perkahwinan korang dan apa temanya ?

- tak kesa la mane2, janji garden wedding, then warna boleh di runding. hahahahahaha..


4. adakah korang tengah bercinta sekarang ?

- BENCINTA ke?


5. berapa lama korang akan mencintai kekasih korang ?

- cintai pada mereka yang mencintai,bukan pada mereka yang di cintai. Haaaa. Pening x ayat? Mendalam ni :P


6. dimanakah korang selalu jumpa kekasih korang ?

- bila da turun kapal. Leh tak jawab gini?? hahaha


7. novel/buku/majalah yg terakhir dibeli ?

- buku garis2 untuk guna time kursus Infosys :P


8. nama penuh korang ?

- Nape mesti penuh?? Nama full macam mane? :P


9. antara mak ngan ayah.. mana lagi rapat ?

- Mak


10. namakan org yg korang betul2 nak jumpa dlm idup korang ?

- Rasulluah saw. Atok sebelah mak. Pakwe yang belakon dalam citer TRON tu. Nak naik Ducati dia sama2 ;) vroom!!vroomm!!


11. adakah korang basuh baju sendiri ?

- Tak Tak Tak, mesin basuh yang tolong basuh kan, apa guna beli mahal2 kalau tak guna kan :P


12. dimanakah tempat korang btul2 nak pegi ?

- Mecca+Madina, 7 wonders of the world. Europe back packing.


13. pilih satu.. peluk or cium ?

- HUG!!!!


14. beritahu 3 benda ttg orang bagi tag

- hantu karokeeee

- suke sengih+senyum

-adik junior yg comei!


15. lima benda yg paling disayangi dalam hidup

- Semua benda aku sayang, saya penyayang kan. Hahahaha!(naik bakul angkat sendiri )


16. lagu yang korang paling suka n selalu dengar ?

- All 400++songs in my ipod ;P


17. bila tarikh lahir n kat mana korang sambut ?

- 3hb 4 1989. Kat mana2 je, janji ade makan-makan


18. Rakan blogger yg korang nak tag

Cik Nad a.k.a adik manissssss ;)

Cik Aida a.k.a akak shuffle. :P
Miss.N a.k.a gojes!

dan mereka2 yang nak jwb tag ni. sila. sila

Kalau lah Ferrari tu kete aku.

Thursday, December 23, 2010
Kalau exam, semudah ABC kan senang? Kalau KLCC tu nak bina, semudah main LEGO kan best? Kalau sports car tu nak dapat, semudah kete mainan kan syok?
Kalau yang hidup kita, semudah yang kita rancang kan HEBAT? Kalau lah Ferrari tu,, aku ada 3 bijik kan TERUJA!

Tapi itu la, tu semua KALAU, nama nye pun kalau. Stop lah jadi pak pandir, berpijak di bumi yang nyata OK? Takda nye kalau-kalau ni, ni kalau nak jadi member baik Pak Pandir boleh la kan??
Iklan MILOO je yang suka kalau-kalau ni.

Kalau dah buat SALAH, senang-senang minta di lupakan? BOOLEH ke lupa? Maaf,, boleh, tapi lupa jangan. Biasa nya, tukang buat salah senang je cakap,"Haaa! Tak ikhlas la tu maaf kan, Asik teringat lagi apa saya buat". Eh,, memang la cik Sayang oii, yang sakit, yang kene tipu, bukan awak kan? Saya kan???

So ladies and gentlemen,

Hati ni ibarat dinding, mula-mula dia cantik tanpa cacat cela. Tapi apa kata, setiap kali kau buat salah, kau luka kan hati orang terutamanya orang yang kau sayang, kau ambil 1 paku, paku dinding tu. 100 kali silap, 100 kali paku, Ketok kat dinding tu. Lepas dah mintak maaf. Kau cuba cabut paku-paku tu. Tengok baik-baik dinding tu. Cantik lagi ke? Ke dah berlubang-lubang???

Macam tu jugak la hati ni ibaratnye. So, Even dah guna plaster and tampal balik dinding tu. Dia tetap dah tak sama. Soooooooooo,, next time bila nak buat sesuatu yang tak patut tu. Pikir-pikir balik. Patut ke tidak buat. Bukan dah buat baru pikir and minta maaf. Kan?

So lepas ni, jangan sesuka hati menuduh "Dia" ni tak ikhlas memaaf kan kesalahan kau," Dia" still tak boleh lupa apa kesalahan yang kau buat kat dia. Sebab Memaafkan dan Melupakan adalah 2 perkara yang berbeza. Lagi pun, orang yang bijak belajar dari pengajaran kan bukan senang-senang je lupakan ;)


Kete Impian yang hanya mampu BERMIMPI




Simple Dimple????

Friday, December 17, 2010
"Saya keliru la wani,betul ke dia untuk saya?", sambil bawak kete viva merah yang dah sebulan tak basuh tu, sambil tu lah aku start mengeluh. "Saya dah tak yakin lah,
hari-hari gado.Penat tau!".

Wani yang kat sebelah tu dah sengih-sengih cam kerang busuk sebab tengok aku dari tadi cakap tak benti-benti. Pot pet pot pet. "Diba gado lagi ke diba? Kenapa plak hari ni?"."Nape ni? Cuba cite sikit cik diba". Aku pun ape lagi, muncung kan mulut dulu sebelum cerita. Hehehe, biase la, supaya ada style Kepoci sikit. "Enta la wani, tiap harikan, ada je tak kene. Ada je yang nak gado. Kadang-kadang tak ingat pun sebab apa gado. Blah.blah.blah.blah.". Ok, ada la dalam setengah jam jugak dia jadi pendengar setia.

Last-last dia dia cakap benda simple je kat aku. "Diba, nanti kan, pagi-pagi sebelum diba melangkah keluar rumah, Diba doalah dan hajat dalam hati."Ya Allah, berkati perjalanan ku, dan biar kan langkah kaki ku ini menemukan ku dengan lelaki yang di takdir kan untuk ku, dan terbaik bagi ku,". Senang je kan nasihat dia. Hehehe. Diam terus aku lepas tu. Dalam hati, isk.. betul gak... Mekacih cik Wani, Sayang Kamooo bangat!

Ok, ni leh la korang amal. Pada yang susah temu jodoh tu. Boleh try la ok? Pada yang ngah kekusutan. Yang keluar rumah cari ketenangan tu pun leh amal kan gak ;)
p/s: Rinduu Cik Wani laaaa..

Kemaafan Adalah Dendam Yang Termanis

Saturday, December 4, 2010
"Bodoh!!","Benci!!, benci!!!". Ni la mula-mula reaksi ku, bila mula-mula aku tahu, yang kawan-kawan ku mempermainkan ku. Allah je tahu sakit nya hati ku. Sudahlah dipermainkan, di tabur nya pula fitnah. Sakit nya tidak terperi, semalaman aku menangis, sakit bila di kianati mereka yang kita gelar sahabat.

Selepas seharian menangis, malam itu, selepas selesai isyak, aku memulakan niat untuk solat hajat. Aku nak minta pada Allah, supaya diturunkan bala yang dasyat pada mereka yang mengainya ku. Biar!, Biar mereka rasa, sakit yang aku rasa. Aku nak hajat kan, supaya mereka yang menyelarku rasa, apa yang ku alami. Aku nak sepanjang hidup mereka, mereka akan temui kecelakaan dalam setiap tingkah laku mereka.




Sakit hati bercampur bisikan setan, ini lah hasil nya. Aku lakukan solat hajat dengan mata yang sembam, seharian menangis. Bagi ku, pasti Allah akan memberikan keadilan pada ku, doa orang teraniaya pasti termakbul.

Namun, ketika sujud terakhir ku, bukan itu yang ku hajat kan untuk mereka, bukan kecelakaan, bukan bala malapetaka. Sebalik nya aku berhajat supaya aku di beri kekuatan untuk menempuh ujian dari Nya.Aku berdoa agar rakan-rakan ku di beri kan hidayah dan di ampun kan dosa mereka. Dan aku berdoa agar ku dapat menerima dengan redha ujian Nya. Sujud ku penuh dengan air mata.

Alhamdullilah, selesai solat hajat ku. Hati ku sangat tenang. Sangat damai, bagaikan tiada kekusutan yang pernah berlaku. Rupa-rupanya, kemaafan itu merupakan dendam yang terbaik untuk sebuah pembalasan.

Firman Allah SWT:

"Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?"
(Surah an-Nur : 21)


"Iaitu orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang lain. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik."

(Surah Ali-Imran:134)



Kepada semua yang pernah menghadapi masalah yang ku hadapi ini. Di tuduh, Di anaiya dan di pulaukan. Jangan lah kita berdendam dan ingin saling berbalas. Pasti tiada kesudahan nya. Allah menyukai orang yang bersih hati nya. Biar ada yang mengelar kan kita bodoh dan dungu kerana tidak mahu membalas, biar mulut sekeliling yang mengata, yang penting keredhaan bersama kita.

Kadang-kadang Tuhan sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Tuhan hendak memberi kita pelangi.. Lepas apa yang berlaku, bilangan rakan ku mula bertambah, bukan hanya dalam kampus sahaja, luar kampus pun ada dan mula rapat dengan rakan-rakan bekas sekolah dulu. Keputusan peperiksaan pun ada peningkatan dari dulu. Alhamdullilah ;)

Buat mereka yang pernah ku sakiti tanpa sengaja atau secara sengaja, aku memohon kemaafan untuk segala silap dan salah ku, dan aku juga memaafkan setiap silap dan salah mu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, December 28, 2010

Azam?? Zam-Zam ala Kazam!!


Dah nak masuk 2011 la!! Aah kan, sekejap je rasa.

Thank you Allah, :') merasa jugak tahun 2011. Tahun 2010 tak ingat apa azam nya, yela, ingat konon-konon pakai kepala je. Tak catit mana-mana, last-last baru pertengahan tahun tak ingat apa pun kan....

Haaaaa, biasa la, cam jawab soalan exam gak, waktu nak exam menghafal bagai nak gila, tido dengan notes, makan menghadap notes,, lepas exam je, automatic hilang la segala yang di hafal tu. Bila lecturer tanya next sem nya, jawab "Eh, ada belajar ke tu dulu?" maklumlaaa, study last minit kan. ;) hehehe

Ok, so azam tahun 2011 ni, nak catat dalam blog, so bila lupa. Ada yang ingat kan. Bila telupa boleh buka tengok balik, kalau tulis dalam buku je, sah-sah beberape bulan lepas tu buku tu akan hilang, terselit bawah katil ke, terselit belakang almari ke, kuceng gendut aku try makan ke,, kan, kan :P

So, here goes!
Azam 2011!!
  • Kalau boleh, nak penuh solat. Tak mau ada Ter"miss",Ter"tido",Ter"malas" kecuali time peot tak pe :P
  • Nak cuba banyak kan bersabar (aliah &caca buat salah tetap kak iba marah ok? :P)
  • Nak kurang kan melawan cakap, if kena tegur diam ok cik Diba?. Heeee~
  • Nak turun kan berat until 49kgs(tetiba kan!)
  • Nak try senyum sebanyak mungkin sebab budak2 junior ni dok komen, "kak diba. kak diba ni perangai budak-budak, tapi da tua!!" So tepaksa mengawet muda kan diri supaya leh childish tanpa sebarang prejudis. ceit~

Johore Matriculation (2007)


Kematangan yang terserlah( 2006). Skang pun same je perangai.:P


TAG! TAG!

TAG!! Telah di tag cik zatul jadi,,,,, wajib la jawab bila budak comey ni dah tag. Haaa! Jawab jgn tak jawab~

1. apa benda paling penting dalam hidup korang?

- Family+ipod+laptop+hp? Hehe ;P


2. benda terakhir yg korang beli guna duit korang?

- Wrapper.


3. dimanakah korang melangsungkan perkahwinan korang dan apa temanya ?

- tak kesa la mane2, janji garden wedding, then warna boleh di runding. hahahahahaha..


4. adakah korang tengah bercinta sekarang ?

- BENCINTA ke?


5. berapa lama korang akan mencintai kekasih korang ?

- cintai pada mereka yang mencintai,bukan pada mereka yang di cintai. Haaaa. Pening x ayat? Mendalam ni :P


6. dimanakah korang selalu jumpa kekasih korang ?

- bila da turun kapal. Leh tak jawab gini?? hahaha


7. novel/buku/majalah yg terakhir dibeli ?

- buku garis2 untuk guna time kursus Infosys :P


8. nama penuh korang ?

- Nape mesti penuh?? Nama full macam mane? :P


9. antara mak ngan ayah.. mana lagi rapat ?

- Mak


10. namakan org yg korang betul2 nak jumpa dlm idup korang ?

- Rasulluah saw. Atok sebelah mak. Pakwe yang belakon dalam citer TRON tu. Nak naik Ducati dia sama2 ;) vroom!!vroomm!!


11. adakah korang basuh baju sendiri ?

- Tak Tak Tak, mesin basuh yang tolong basuh kan, apa guna beli mahal2 kalau tak guna kan :P


12. dimanakah tempat korang btul2 nak pegi ?

- Mecca+Madina, 7 wonders of the world. Europe back packing.


13. pilih satu.. peluk or cium ?

- HUG!!!!


14. beritahu 3 benda ttg orang bagi tag

- hantu karokeeee

- suke sengih+senyum

-adik junior yg comei!


15. lima benda yg paling disayangi dalam hidup

- Semua benda aku sayang, saya penyayang kan. Hahahaha!(naik bakul angkat sendiri )


16. lagu yang korang paling suka n selalu dengar ?

- All 400++songs in my ipod ;P


17. bila tarikh lahir n kat mana korang sambut ?

- 3hb 4 1989. Kat mana2 je, janji ade makan-makan


18. Rakan blogger yg korang nak tag

Cik Nad a.k.a adik manissssss ;)

Cik Aida a.k.a akak shuffle. :P
Miss.N a.k.a gojes!

dan mereka2 yang nak jwb tag ni. sila. sila

Thursday, December 23, 2010

Kalau lah Ferrari tu kete aku.

Kalau exam, semudah ABC kan senang? Kalau KLCC tu nak bina, semudah main LEGO kan best? Kalau sports car tu nak dapat, semudah kete mainan kan syok?
Kalau yang hidup kita, semudah yang kita rancang kan HEBAT? Kalau lah Ferrari tu,, aku ada 3 bijik kan TERUJA!

Tapi itu la, tu semua KALAU, nama nye pun kalau. Stop lah jadi pak pandir, berpijak di bumi yang nyata OK? Takda nye kalau-kalau ni, ni kalau nak jadi member baik Pak Pandir boleh la kan??
Iklan MILOO je yang suka kalau-kalau ni.

Kalau dah buat SALAH, senang-senang minta di lupakan? BOOLEH ke lupa? Maaf,, boleh, tapi lupa jangan. Biasa nya, tukang buat salah senang je cakap,"Haaa! Tak ikhlas la tu maaf kan, Asik teringat lagi apa saya buat". Eh,, memang la cik Sayang oii, yang sakit, yang kene tipu, bukan awak kan? Saya kan???

So ladies and gentlemen,

Hati ni ibarat dinding, mula-mula dia cantik tanpa cacat cela. Tapi apa kata, setiap kali kau buat salah, kau luka kan hati orang terutamanya orang yang kau sayang, kau ambil 1 paku, paku dinding tu. 100 kali silap, 100 kali paku, Ketok kat dinding tu. Lepas dah mintak maaf. Kau cuba cabut paku-paku tu. Tengok baik-baik dinding tu. Cantik lagi ke? Ke dah berlubang-lubang???

Macam tu jugak la hati ni ibaratnye. So, Even dah guna plaster and tampal balik dinding tu. Dia tetap dah tak sama. Soooooooooo,, next time bila nak buat sesuatu yang tak patut tu. Pikir-pikir balik. Patut ke tidak buat. Bukan dah buat baru pikir and minta maaf. Kan?

So lepas ni, jangan sesuka hati menuduh "Dia" ni tak ikhlas memaaf kan kesalahan kau," Dia" still tak boleh lupa apa kesalahan yang kau buat kat dia. Sebab Memaafkan dan Melupakan adalah 2 perkara yang berbeza. Lagi pun, orang yang bijak belajar dari pengajaran kan bukan senang-senang je lupakan ;)


Kete Impian yang hanya mampu BERMIMPI




Friday, December 17, 2010

Simple Dimple????

"Saya keliru la wani,betul ke dia untuk saya?", sambil bawak kete viva merah yang dah sebulan tak basuh tu, sambil tu lah aku start mengeluh. "Saya dah tak yakin lah,
hari-hari gado.Penat tau!".

Wani yang kat sebelah tu dah sengih-sengih cam kerang busuk sebab tengok aku dari tadi cakap tak benti-benti. Pot pet pot pet. "Diba gado lagi ke diba? Kenapa plak hari ni?"."Nape ni? Cuba cite sikit cik diba". Aku pun ape lagi, muncung kan mulut dulu sebelum cerita. Hehehe, biase la, supaya ada style Kepoci sikit. "Enta la wani, tiap harikan, ada je tak kene. Ada je yang nak gado. Kadang-kadang tak ingat pun sebab apa gado. Blah.blah.blah.blah.". Ok, ada la dalam setengah jam jugak dia jadi pendengar setia.

Last-last dia dia cakap benda simple je kat aku. "Diba, nanti kan, pagi-pagi sebelum diba melangkah keluar rumah, Diba doalah dan hajat dalam hati."Ya Allah, berkati perjalanan ku, dan biar kan langkah kaki ku ini menemukan ku dengan lelaki yang di takdir kan untuk ku, dan terbaik bagi ku,". Senang je kan nasihat dia. Hehehe. Diam terus aku lepas tu. Dalam hati, isk.. betul gak... Mekacih cik Wani, Sayang Kamooo bangat!

Ok, ni leh la korang amal. Pada yang susah temu jodoh tu. Boleh try la ok? Pada yang ngah kekusutan. Yang keluar rumah cari ketenangan tu pun leh amal kan gak ;)
p/s: Rinduu Cik Wani laaaa..

Saturday, December 4, 2010

Kemaafan Adalah Dendam Yang Termanis

"Bodoh!!","Benci!!, benci!!!". Ni la mula-mula reaksi ku, bila mula-mula aku tahu, yang kawan-kawan ku mempermainkan ku. Allah je tahu sakit nya hati ku. Sudahlah dipermainkan, di tabur nya pula fitnah. Sakit nya tidak terperi, semalaman aku menangis, sakit bila di kianati mereka yang kita gelar sahabat.

Selepas seharian menangis, malam itu, selepas selesai isyak, aku memulakan niat untuk solat hajat. Aku nak minta pada Allah, supaya diturunkan bala yang dasyat pada mereka yang mengainya ku. Biar!, Biar mereka rasa, sakit yang aku rasa. Aku nak hajat kan, supaya mereka yang menyelarku rasa, apa yang ku alami. Aku nak sepanjang hidup mereka, mereka akan temui kecelakaan dalam setiap tingkah laku mereka.




Sakit hati bercampur bisikan setan, ini lah hasil nya. Aku lakukan solat hajat dengan mata yang sembam, seharian menangis. Bagi ku, pasti Allah akan memberikan keadilan pada ku, doa orang teraniaya pasti termakbul.

Namun, ketika sujud terakhir ku, bukan itu yang ku hajat kan untuk mereka, bukan kecelakaan, bukan bala malapetaka. Sebalik nya aku berhajat supaya aku di beri kekuatan untuk menempuh ujian dari Nya.Aku berdoa agar rakan-rakan ku di beri kan hidayah dan di ampun kan dosa mereka. Dan aku berdoa agar ku dapat menerima dengan redha ujian Nya. Sujud ku penuh dengan air mata.

Alhamdullilah, selesai solat hajat ku. Hati ku sangat tenang. Sangat damai, bagaikan tiada kekusutan yang pernah berlaku. Rupa-rupanya, kemaafan itu merupakan dendam yang terbaik untuk sebuah pembalasan.

Firman Allah SWT:

"Dan hendaklah mereka memaafkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu?"
(Surah an-Nur : 21)


"Iaitu orang yang mendermakan hartanya pada masa senang dan susah, dan orang-orang yang menahan kemarahannya, dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang lain. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik."

(Surah Ali-Imran:134)



Kepada semua yang pernah menghadapi masalah yang ku hadapi ini. Di tuduh, Di anaiya dan di pulaukan. Jangan lah kita berdendam dan ingin saling berbalas. Pasti tiada kesudahan nya. Allah menyukai orang yang bersih hati nya. Biar ada yang mengelar kan kita bodoh dan dungu kerana tidak mahu membalas, biar mulut sekeliling yang mengata, yang penting keredhaan bersama kita.

Kadang-kadang Tuhan sembunyikan matahari, Dia datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Tuhan hendak memberi kita pelangi.. Lepas apa yang berlaku, bilangan rakan ku mula bertambah, bukan hanya dalam kampus sahaja, luar kampus pun ada dan mula rapat dengan rakan-rakan bekas sekolah dulu. Keputusan peperiksaan pun ada peningkatan dari dulu. Alhamdullilah ;)

Buat mereka yang pernah ku sakiti tanpa sengaja atau secara sengaja, aku memohon kemaafan untuk segala silap dan salah ku, dan aku juga memaafkan setiap silap dan salah mu.