Wanita Hodoh kah aku??

Tuesday, October 26, 2010
"Aku buruk la!!!", tiba-tiba je kawan aku mengeluh. Aku ni buruk, tak cantek, ex pakweee aku lagi cantek. Aku yang time tu tengah main game terus stop. Aku paham perasaan kawan aku tu, yela, siape yang suke bila 'buah hati pengarang jantung' tu penah minat orang cun. Aku pun mula membelek2 video file aku. Sambil menunjuk kan video aku mula bercerita kepada dia.



.............................

Dulu, time BF aku buat hal(flirting with other girl), aku asik salah kan diri aku je, aku asik-asik cakap,"Kenape la aku ni gemuk?" Kenape Allah cipta kan girl tu cantik, manis, sweeeet!!!, kurus, ramping?","Kenape la dia mcm model, meletop2 howt nye??", "Kenape la aku tak macam tu?". Asik-Asik, kenape, kenape. Tak reti bersyukur, asik persoalkan kenape je.

Bukan tu je, self esteem jadi sangat low, kejap-kejap asik tanye orang kat sekeliling,"Aku ni buruk tak weyh","Cuba korang tengok girl ni, cantik tak weyh?". Macam tu la rutin. Tiap-tiap hari buka facebook girl tu sambil mengeluh, kenape la tak secantik macam tu. Silap hari bulan, boleh sasau jap orang kat sekeliling melayan kerenah aku ni yang. memang mereng time tu

Sampai la suatu hari tu, nampak satu video, kawan aku nama enna safra, post kat facebook dia. Tittle " A girl Born Without A face". Tergerak hati nak tengok video tu. Dalam video tu, budak perempuan ni, di lahirkan tanpa wajah. Dia ada kaki yang cantik persis 'ballerina', tangan dan jari jemari yang cukup mulus. Sempurna semua nya, kecuali.....Budak itu lahir tanpa wajah! Dia mempunyai 2biji mata dan 1 lubang untuk mulut nya.LUBANG bukan mulut. Dia terpaksa makan melalui pusat nya kerana lansung tidak mempunyai rahang untuk mengunyah makanan nya. Dia terpaksa melalui pelbagai2 pembedahan semata-mata untuk membina struktur mukanya. Hati ku bertambah sayu, apabila mak budak itu menceritakan ada budak yang memangil anak nya jijik ketika lalu berdekatan anak nya."Disgusting!", sampai begitu sekali budak itu di gelar.

Mengalir air mata aku melihat video itu, dalam hati aku, berkali-kali aku mengucap dan beristifar. Aku ini sempurna berbanding budak perempuan itu, tapi aku tak kenal erti syukur! Aku terlalu taksub dengan keindahan yang sementara. Aku lupa, wajah ku, tangan ku, kaki ku, 5 deria ku, hanya pinjaman semata-mata. Wajah cantik pasti akan kendur, kulit yang mulus pasti akan berkedut. Tiada apa yang kekal di dunia ni.

Alhamdullilah, aku sudah berhenti mengeluh, berhenti mempersoalankan. Mulai saat itu, setiap kali aku merasa kekurangan, setiap kali aku merasakan diri aku tidak sempurna,setiap kali terlintas rasa tidak bersyukur di hati ku, aku pasti mengingati bahawa ada yang lebih malang dari ku. Ada di luar sana, ada yang di uji lebih hebat berbanding ujian Nya kepada ku.

Video ini, yang berjaya menyedarkan diriku, dan video ini yang ku tunjuk kan kepada setiap rakan ku, yang sering mengeluh mengata kan kekurangan diri. Biar aku kongsi kan video ini, supaya sekiranya ada antara kamu atau kawan-kawan kamu yang mengeluh megatakan diri yang serba kekurangan, yang mengatakan diri nya buruk, yang mengatakan diri nya tak cantik/hodoh. Tunjuk kan video ini pada mereka dan tanya kan kembali, "Adakah kekurangan kamu lebih dari budak perempuan ini ?".






Syukurlah sebelum terlambat sebelum nikmat Allah di tarik satu persatu kerana perangai kita yang tak tau bersyukur.
Harap entri kali ni dapat membuka mata hati kita semua seperti mana ia membuka mata hati ku yang sebelum ini tidak tahu bersyukur dengan nikmat Allah :)

p/s: Don't focus on what u don't have, focus on what u have and make the best out of it ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuesday, October 26, 2010

Wanita Hodoh kah aku??

"Aku buruk la!!!", tiba-tiba je kawan aku mengeluh. Aku ni buruk, tak cantek, ex pakweee aku lagi cantek. Aku yang time tu tengah main game terus stop. Aku paham perasaan kawan aku tu, yela, siape yang suke bila 'buah hati pengarang jantung' tu penah minat orang cun. Aku pun mula membelek2 video file aku. Sambil menunjuk kan video aku mula bercerita kepada dia.



.............................

Dulu, time BF aku buat hal(flirting with other girl), aku asik salah kan diri aku je, aku asik-asik cakap,"Kenape la aku ni gemuk?" Kenape Allah cipta kan girl tu cantik, manis, sweeeet!!!, kurus, ramping?","Kenape la dia mcm model, meletop2 howt nye??", "Kenape la aku tak macam tu?". Asik-Asik, kenape, kenape. Tak reti bersyukur, asik persoalkan kenape je.

Bukan tu je, self esteem jadi sangat low, kejap-kejap asik tanye orang kat sekeliling,"Aku ni buruk tak weyh","Cuba korang tengok girl ni, cantik tak weyh?". Macam tu la rutin. Tiap-tiap hari buka facebook girl tu sambil mengeluh, kenape la tak secantik macam tu. Silap hari bulan, boleh sasau jap orang kat sekeliling melayan kerenah aku ni yang. memang mereng time tu

Sampai la suatu hari tu, nampak satu video, kawan aku nama enna safra, post kat facebook dia. Tittle " A girl Born Without A face". Tergerak hati nak tengok video tu. Dalam video tu, budak perempuan ni, di lahirkan tanpa wajah. Dia ada kaki yang cantik persis 'ballerina', tangan dan jari jemari yang cukup mulus. Sempurna semua nya, kecuali.....Budak itu lahir tanpa wajah! Dia mempunyai 2biji mata dan 1 lubang untuk mulut nya.LUBANG bukan mulut. Dia terpaksa makan melalui pusat nya kerana lansung tidak mempunyai rahang untuk mengunyah makanan nya. Dia terpaksa melalui pelbagai2 pembedahan semata-mata untuk membina struktur mukanya. Hati ku bertambah sayu, apabila mak budak itu menceritakan ada budak yang memangil anak nya jijik ketika lalu berdekatan anak nya."Disgusting!", sampai begitu sekali budak itu di gelar.

Mengalir air mata aku melihat video itu, dalam hati aku, berkali-kali aku mengucap dan beristifar. Aku ini sempurna berbanding budak perempuan itu, tapi aku tak kenal erti syukur! Aku terlalu taksub dengan keindahan yang sementara. Aku lupa, wajah ku, tangan ku, kaki ku, 5 deria ku, hanya pinjaman semata-mata. Wajah cantik pasti akan kendur, kulit yang mulus pasti akan berkedut. Tiada apa yang kekal di dunia ni.

Alhamdullilah, aku sudah berhenti mengeluh, berhenti mempersoalankan. Mulai saat itu, setiap kali aku merasa kekurangan, setiap kali aku merasakan diri aku tidak sempurna,setiap kali terlintas rasa tidak bersyukur di hati ku, aku pasti mengingati bahawa ada yang lebih malang dari ku. Ada di luar sana, ada yang di uji lebih hebat berbanding ujian Nya kepada ku.

Video ini, yang berjaya menyedarkan diriku, dan video ini yang ku tunjuk kan kepada setiap rakan ku, yang sering mengeluh mengata kan kekurangan diri. Biar aku kongsi kan video ini, supaya sekiranya ada antara kamu atau kawan-kawan kamu yang mengeluh megatakan diri yang serba kekurangan, yang mengatakan diri nya buruk, yang mengatakan diri nya tak cantik/hodoh. Tunjuk kan video ini pada mereka dan tanya kan kembali, "Adakah kekurangan kamu lebih dari budak perempuan ini ?".






Syukurlah sebelum terlambat sebelum nikmat Allah di tarik satu persatu kerana perangai kita yang tak tau bersyukur.
Harap entri kali ni dapat membuka mata hati kita semua seperti mana ia membuka mata hati ku yang sebelum ini tidak tahu bersyukur dengan nikmat Allah :)

p/s: Don't focus on what u don't have, focus on what u have and make the best out of it ;)