Mati Di Hempap Beg Sekolah Berat Muatan Buku Text??

Thursday, September 23, 2010
Waktu kecik-kecik dulu, ececeh! Tak la kecik sangat kan, waktu sekola dulu, tak kire la sekola rendah ke, sekola menengah ke, paling bosan baca sejarah. Pernah sekali aku baca buku text sejarah, last-last tertido, mimpi jadi anak raja waktu tido tu! WOW!! Hebat tak? Hahahaha. ;P



Baru-baru ni, baca berita Kosmo! online, lepas belek-belek, jumpa satu berita ni, pasal Kerajaan Terengganu, bagi eBook kat budak-budak sekola rendah. Ganti buku text yang berat mcm batu bata tu katanya. Mungkin diaorang risau, sebab kalau beg sekola berat dengan buku text, nanti ada "kemalangan jiwa" sebab kena hempap dengan buku-buku text tu.Teringat time aku kecik-kecik dulu lagi-lagi darjah satu, memang banyak pun buku text, semua sumbat dalam beg sekola. Time tu malas guna jadual waktu , tak reti pun ade. Rasa nye semua sama kot?(angguk cepat!). Bila da maju sikit, ade lah beg sekola tarik-tarik tu. Alaa,, yang ade roda tu, yang beg nak pergi airport tu. Kadang-kadang tarik tersekat kat tiang gate sekola. Kelakar nye aku time kecik-kecik.


Skang ni dah maju, semua orang nak pakai eBook je. Ok, buku text boleh buat kitar semula, tak pun jual kat apek yang bawak van yang slalu pasang speaker dia bunyi macam ni "Surat kabar lama! Buku lama! Bateri Lama!".

Kerajaan Melaka dengan Serawak pun ngah bercadang nak buat benda yang sama. Ebook untuk student. Da x payah beg berat-berat. Brunei pun nak join sekaki jugak idea ni.

Akbar tu kate lagi, Ebook ni konon nye isu hangat. Selalu je di debat, isu nye" BEG SEKOLAH BERAT". Aik, kerajaan kite ni da tak ade keje lain ke yang nak di debat?

Sebab beg sekolah budak sekola rendah ni berat, banyak buku text la katakan~ So kene bagi sorang Ebook sejibik ke?

Bagus kan Ebook ni?? Bagus tak??


Huh! Anda SALAH!

Aku dulu susah jugak, berat jugak, Alhamdullilah, takde la mati sebab bawak buku text berat. Masuk University jugak walaupun tak pakai Ebook. Akak-akak aku pun macam tu gak, kawan-kawan aku pun macam tu gak. Yang sambung amek Doctor pun ade ni. Padahal time belaja dulu, badan dia la paling comel. Tak pernah dengar lagi yang MATI kene hempap dengan beg sekolah sebab buku text berat.

Kalau korang tak didik dari kecik membaca, semua nak pakai computer la, Ebook la, ape la, teruk la nanti. Budaya membace takde, nanti jadi generasi yang PEMALAS! Malas membaca. Kalau nak membaca, kene ade Ebook, baru nak baca. Ada buku, sepak tepi tak nak baca. Tak biasa baca buku la katakan. Nak ke jadi macam tu?

Aku yang belaja pakai buku text ni pun selalu malas membaca, ini kan pulak kalau buku text dah tak ade, lagi la MALAS Kuasa 10 kan. Penulis-penulis yang terkenal, semua karya dalam buku. Nak jadi doctor kene rajin hafal buku( kat matrix buku biology tebal gile!). Kalau nak cari ilmu, semua ada dalam buku, hah, cakap je nak ape.

Bila pakai Ebook study guna computer, nanti, elok-elok budak nak belaja, search kat pakcik google CORN yang keluar PORN* hah! Suka? Budak kecik, mana tau beza salah betul. Bila diaorang praktik kan, ape yang di demo kat *CORN tu, tu yang darjah 3 dah mengandung la, buang anak la, main kawen-kawen la. Pastu mula la, Bina Sekolah HARAPAN banyak-banyak. Kan? Bila banyak kes buang anak macam buang kain buruk,mula la melatah semua kan?

Tengok negara-negara barat. Mana ade kecoh-kecoh nak guna Ebook ni. Sebab diaorang ni bijak, diaorang tau, ilmu-ilmu orang bijak pandai, semua dalam buku, takde dalam Ebook pun.

HAH! Ni aku bagi kan solution pada Pihak yang sibuk-sibuk berdebat pasal beg sekola berat tu. Pergi lah BINA LOCKER!! Bina locker kat sekola. "Mat Salleh" da lama buat. Kita ni, contoh yang baik dari barat tak nak ikut, kalau yang tak baik, cepat je ikut kan??Hah,, mudah, jimat dan selamat kan? Tu pun tak reti-reti ke??



p/s:Bak kata Dr.Fazillah Kamsah.,Renung-renungkan, dan selamat beramal! hahaha!




2 comments:

Un Phat Lee said...

alang dah ber ebook berfacebook lah kejap en?
jadi gua pun tak setuju dengan penggunaan ebook ini.ehe XD

Adibah Amalina said...

hahaha. betol. alasan beli ebook. pastu tukar la facebook

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, September 23, 2010

Mati Di Hempap Beg Sekolah Berat Muatan Buku Text??

Waktu kecik-kecik dulu, ececeh! Tak la kecik sangat kan, waktu sekola dulu, tak kire la sekola rendah ke, sekola menengah ke, paling bosan baca sejarah. Pernah sekali aku baca buku text sejarah, last-last tertido, mimpi jadi anak raja waktu tido tu! WOW!! Hebat tak? Hahahaha. ;P



Baru-baru ni, baca berita Kosmo! online, lepas belek-belek, jumpa satu berita ni, pasal Kerajaan Terengganu, bagi eBook kat budak-budak sekola rendah. Ganti buku text yang berat mcm batu bata tu katanya. Mungkin diaorang risau, sebab kalau beg sekola berat dengan buku text, nanti ada "kemalangan jiwa" sebab kena hempap dengan buku-buku text tu.Teringat time aku kecik-kecik dulu lagi-lagi darjah satu, memang banyak pun buku text, semua sumbat dalam beg sekola. Time tu malas guna jadual waktu , tak reti pun ade. Rasa nye semua sama kot?(angguk cepat!). Bila da maju sikit, ade lah beg sekola tarik-tarik tu. Alaa,, yang ade roda tu, yang beg nak pergi airport tu. Kadang-kadang tarik tersekat kat tiang gate sekola. Kelakar nye aku time kecik-kecik.


Skang ni dah maju, semua orang nak pakai eBook je. Ok, buku text boleh buat kitar semula, tak pun jual kat apek yang bawak van yang slalu pasang speaker dia bunyi macam ni "Surat kabar lama! Buku lama! Bateri Lama!".

Kerajaan Melaka dengan Serawak pun ngah bercadang nak buat benda yang sama. Ebook untuk student. Da x payah beg berat-berat. Brunei pun nak join sekaki jugak idea ni.

Akbar tu kate lagi, Ebook ni konon nye isu hangat. Selalu je di debat, isu nye" BEG SEKOLAH BERAT". Aik, kerajaan kite ni da tak ade keje lain ke yang nak di debat?

Sebab beg sekolah budak sekola rendah ni berat, banyak buku text la katakan~ So kene bagi sorang Ebook sejibik ke?

Bagus kan Ebook ni?? Bagus tak??


Huh! Anda SALAH!

Aku dulu susah jugak, berat jugak, Alhamdullilah, takde la mati sebab bawak buku text berat. Masuk University jugak walaupun tak pakai Ebook. Akak-akak aku pun macam tu gak, kawan-kawan aku pun macam tu gak. Yang sambung amek Doctor pun ade ni. Padahal time belaja dulu, badan dia la paling comel. Tak pernah dengar lagi yang MATI kene hempap dengan beg sekolah sebab buku text berat.

Kalau korang tak didik dari kecik membaca, semua nak pakai computer la, Ebook la, ape la, teruk la nanti. Budaya membace takde, nanti jadi generasi yang PEMALAS! Malas membaca. Kalau nak membaca, kene ade Ebook, baru nak baca. Ada buku, sepak tepi tak nak baca. Tak biasa baca buku la katakan. Nak ke jadi macam tu?

Aku yang belaja pakai buku text ni pun selalu malas membaca, ini kan pulak kalau buku text dah tak ade, lagi la MALAS Kuasa 10 kan. Penulis-penulis yang terkenal, semua karya dalam buku. Nak jadi doctor kene rajin hafal buku( kat matrix buku biology tebal gile!). Kalau nak cari ilmu, semua ada dalam buku, hah, cakap je nak ape.

Bila pakai Ebook study guna computer, nanti, elok-elok budak nak belaja, search kat pakcik google CORN yang keluar PORN* hah! Suka? Budak kecik, mana tau beza salah betul. Bila diaorang praktik kan, ape yang di demo kat *CORN tu, tu yang darjah 3 dah mengandung la, buang anak la, main kawen-kawen la. Pastu mula la, Bina Sekolah HARAPAN banyak-banyak. Kan? Bila banyak kes buang anak macam buang kain buruk,mula la melatah semua kan?

Tengok negara-negara barat. Mana ade kecoh-kecoh nak guna Ebook ni. Sebab diaorang ni bijak, diaorang tau, ilmu-ilmu orang bijak pandai, semua dalam buku, takde dalam Ebook pun.

HAH! Ni aku bagi kan solution pada Pihak yang sibuk-sibuk berdebat pasal beg sekola berat tu. Pergi lah BINA LOCKER!! Bina locker kat sekola. "Mat Salleh" da lama buat. Kita ni, contoh yang baik dari barat tak nak ikut, kalau yang tak baik, cepat je ikut kan??Hah,, mudah, jimat dan selamat kan? Tu pun tak reti-reti ke??



p/s:Bak kata Dr.Fazillah Kamsah.,Renung-renungkan, dan selamat beramal! hahaha!




2 comments:

Un Phat Lee said...

alang dah ber ebook berfacebook lah kejap en?
jadi gua pun tak setuju dengan penggunaan ebook ini.ehe XD

Adibah Amalina said...

hahaha. betol. alasan beli ebook. pastu tukar la facebook