Mati Di Hempap Beg Sekolah Berat Muatan Buku Text??

Thursday, September 23, 2010
Waktu kecik-kecik dulu, ececeh! Tak la kecik sangat kan, waktu sekola dulu, tak kire la sekola rendah ke, sekola menengah ke, paling bosan baca sejarah. Pernah sekali aku baca buku text sejarah, last-last tertido, mimpi jadi anak raja waktu tido tu! WOW!! Hebat tak? Hahahaha. ;P



Baru-baru ni, baca berita Kosmo! online, lepas belek-belek, jumpa satu berita ni, pasal Kerajaan Terengganu, bagi eBook kat budak-budak sekola rendah. Ganti buku text yang berat mcm batu bata tu katanya. Mungkin diaorang risau, sebab kalau beg sekola berat dengan buku text, nanti ada "kemalangan jiwa" sebab kena hempap dengan buku-buku text tu.Teringat time aku kecik-kecik dulu lagi-lagi darjah satu, memang banyak pun buku text, semua sumbat dalam beg sekola. Time tu malas guna jadual waktu , tak reti pun ade. Rasa nye semua sama kot?(angguk cepat!). Bila da maju sikit, ade lah beg sekola tarik-tarik tu. Alaa,, yang ade roda tu, yang beg nak pergi airport tu. Kadang-kadang tarik tersekat kat tiang gate sekola. Kelakar nye aku time kecik-kecik.


Skang ni dah maju, semua orang nak pakai eBook je. Ok, buku text boleh buat kitar semula, tak pun jual kat apek yang bawak van yang slalu pasang speaker dia bunyi macam ni "Surat kabar lama! Buku lama! Bateri Lama!".

Kerajaan Melaka dengan Serawak pun ngah bercadang nak buat benda yang sama. Ebook untuk student. Da x payah beg berat-berat. Brunei pun nak join sekaki jugak idea ni.

Akbar tu kate lagi, Ebook ni konon nye isu hangat. Selalu je di debat, isu nye" BEG SEKOLAH BERAT". Aik, kerajaan kite ni da tak ade keje lain ke yang nak di debat?

Sebab beg sekolah budak sekola rendah ni berat, banyak buku text la katakan~ So kene bagi sorang Ebook sejibik ke?

Bagus kan Ebook ni?? Bagus tak??


Huh! Anda SALAH!

Aku dulu susah jugak, berat jugak, Alhamdullilah, takde la mati sebab bawak buku text berat. Masuk University jugak walaupun tak pakai Ebook. Akak-akak aku pun macam tu gak, kawan-kawan aku pun macam tu gak. Yang sambung amek Doctor pun ade ni. Padahal time belaja dulu, badan dia la paling comel. Tak pernah dengar lagi yang MATI kene hempap dengan beg sekolah sebab buku text berat.

Kalau korang tak didik dari kecik membaca, semua nak pakai computer la, Ebook la, ape la, teruk la nanti. Budaya membace takde, nanti jadi generasi yang PEMALAS! Malas membaca. Kalau nak membaca, kene ade Ebook, baru nak baca. Ada buku, sepak tepi tak nak baca. Tak biasa baca buku la katakan. Nak ke jadi macam tu?

Aku yang belaja pakai buku text ni pun selalu malas membaca, ini kan pulak kalau buku text dah tak ade, lagi la MALAS Kuasa 10 kan. Penulis-penulis yang terkenal, semua karya dalam buku. Nak jadi doctor kene rajin hafal buku( kat matrix buku biology tebal gile!). Kalau nak cari ilmu, semua ada dalam buku, hah, cakap je nak ape.

Bila pakai Ebook study guna computer, nanti, elok-elok budak nak belaja, search kat pakcik google CORN yang keluar PORN* hah! Suka? Budak kecik, mana tau beza salah betul. Bila diaorang praktik kan, ape yang di demo kat *CORN tu, tu yang darjah 3 dah mengandung la, buang anak la, main kawen-kawen la. Pastu mula la, Bina Sekolah HARAPAN banyak-banyak. Kan? Bila banyak kes buang anak macam buang kain buruk,mula la melatah semua kan?

Tengok negara-negara barat. Mana ade kecoh-kecoh nak guna Ebook ni. Sebab diaorang ni bijak, diaorang tau, ilmu-ilmu orang bijak pandai, semua dalam buku, takde dalam Ebook pun.

HAH! Ni aku bagi kan solution pada Pihak yang sibuk-sibuk berdebat pasal beg sekola berat tu. Pergi lah BINA LOCKER!! Bina locker kat sekola. "Mat Salleh" da lama buat. Kita ni, contoh yang baik dari barat tak nak ikut, kalau yang tak baik, cepat je ikut kan??Hah,, mudah, jimat dan selamat kan? Tu pun tak reti-reti ke??



p/s:Bak kata Dr.Fazillah Kamsah.,Renung-renungkan, dan selamat beramal! hahaha!




Ada apelah dengan rumah orang tua-tua ni?!

Friday, September 3, 2010
Salam Ramadan semua~

Wow, lama gila tak update blog, busy dengan midterm ,,busy dengan project.. Pendek citer, busy giler la bulan puasa ni.. ;p

Lepas habis final midterm khamis lepas, rasa macam lega gila. Macam beban atas bahu ni, hilang tiba-tiba. puhhh*

ok, cukup pasal midterm and so on,, kali ni aku nak cerita pasal pengalaman berbuka puasa bersama-sama warga emas kat Rumah Seri Kenangan Cheng Melaka. Tajuk kat atas tu aku saje bagi gempak. hehehe~

Rumah Warga Emas Seri Kenangan Cheng Melaka



Sebelum pegi event ni, adalah jugak beberapa orang kawan yang aku ajak gi sama. Ada jugak yang sudi turut serta, ada jugak yang bagi feedback macam ni "malas la weyh, aku tak reti bercampur dengan orang-orang tua", "Huh? aku sayang nenek aku je, aku tak sayang nenek orang len", tak kurang gak yang menyindir aku,," Hah Si polan(nama kawan aku) ko tak nak pegi ke beramal? Kau kan banyak berdosa dengan 1 kelas",,,, "Aku tak dapat pegi la,ko tolong suap la diaorang untuk mewakili aku".. Macam ni la gelagat. Manusia oh Manusia.....

Terkilan la jugak sikit, bila ada yang "bercakap" macam ni.. Tak nak pegi tak pe, aku tak kesah, aku ajak je,, tapi perlu ke cakap macam ni? Hari ni kita muda, kita sihat tak apa. Tapi esok lusa, kalau da tua kerepot,, kencing berak pun dalam pampers. Time tu, entah-entah anak korang pandang pun menyampah. Dah menyampah ape lagi, mula la tinggal kita yang dah tua kerepot ni kat umah orang tua-tua. Ingat diaorang tu nak ke masuk dalam umah orang tua-tua tu???!


Salah Sorang Warga Emas Kat Rumah Seri Kenangan



Berbalik pada citer asal,, aku pegi dengan 2 orang member aku, aiman and izzah.. ;) Diaorang memang best and sporting abes la. Pasal sekepala kot. hehehe~

Sepatut nye pegi naik bus Utem. Tapi telajak tido, nak pegi punya pasal, aku drive pegi gak umah ni... Sampai-sampai je kat sini, aku nampak sorang atok tu, tengah duduk atas kerusi batu kat laman, sambil mengelamun.... Sebak dada ni bila jejak je kaki kat sini, aku terbayang nasib aku macam mana kelak bila dah tua... Aku terus teringat mak ayah aku yang ada kat umah tu. Ya Allah,, sebak yang amat time tu..


INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

MUDA SEBELUM TUA

KAYA SEBELUM MISKIN
LAPANG SEBELUM SIBUK

HIDUP SEBELUM MATI

SIHAT SEBELUM SAKIT
(Teringat lagu raihan)

Time berbuka puasa tu,, sedih nya bila tengok diaorang berbuka. Yela, kalau tak ada rombongan kitaorang ni,, dalam dewan tu, ada lah dalam 25 orang je yang larat berbuka kat dewan tu.. Maknanya, kalau atok dengan nenek yang tak larat tu, berbuka sorang2 la kan??

Lepas solat berbuka and solat maghrib,, aku ada kesempatan berborak-borak dengan nenek-nenek kat asrama diaorang. So,, aku yang becok ni ape lagi, jalan la kedek-kedek pegi asrama diaorang.. Aku lalu depan katil sorang nenek ni (lupa nak tanya nama pasal semua aku pangil nenek),, dia terus ajak aku duduk atas katil dia. Sambil tarik tangan aku suh duduk, dia pun cerita la,, nenek dari kuala pilah, pastu ape lagi, aku yang becok ni pun borak2 la dengan nenek tu,, aku tanya dia, selalu tak rombongan macam ni datang nek? Dia jawab,"Kadang-kadang ada, kadang-kadang sunyiiiii je, tak ada siapa datang jenguk.. Tapi yang tak leh lupa, bila ada nek yang citer pasal pengalaman hidup dia, pastu bila kawan-kawan aku tanya raya mcm mana,, dia jawab macam ni, "Kalau cucu nek amek nek kat umah ni, nek raya la sama-sama,, kalau tak nek raya sorang je kat sini", sedih gile bila dengar macam tu. :"(


Kat rumah warga emas ni jugak, ada sorang nenek yang pandai buat kraftangan. Tengok, yang tua-tua ni pun pandai berkerja cari duit tau!

Nenek yang tekun gile menyusun manik


Muka excited sebab dapat beli teddy bear manik

Apepun,,pengalaman berbuka puasa bersama warga emas ni, membuka mata, akal dan minda aku. Jangan kita ingat, kita berharta sekarang,, kita mempunyai segala-galanya, kita yang terhebat, kerana nanti, bila tiba penghujung usia, kita tak tau,, macam mana akan kita habiskan nya kelak. Apa guna harta kekayaan, sekiranya kita mati, sakit dan meninggal kesorangan? Hargailah ibubapa kita, sebab, kalau kita buang ibubapa kita, aku yakin, suatu hari nanti, korang pulak yang akan di buang oleh anak-anak korang Tapi sekiranya korang menjaga ibubapa korang, insyAllah, anak-anak korang akan jaga korang di waktu emas nanti.


Hargai Mereka


~Cik aiman dan saye~


~ Ngah berlatih jadi penyambut tetamu ke?~



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Thursday, September 23, 2010

Mati Di Hempap Beg Sekolah Berat Muatan Buku Text??

Waktu kecik-kecik dulu, ececeh! Tak la kecik sangat kan, waktu sekola dulu, tak kire la sekola rendah ke, sekola menengah ke, paling bosan baca sejarah. Pernah sekali aku baca buku text sejarah, last-last tertido, mimpi jadi anak raja waktu tido tu! WOW!! Hebat tak? Hahahaha. ;P



Baru-baru ni, baca berita Kosmo! online, lepas belek-belek, jumpa satu berita ni, pasal Kerajaan Terengganu, bagi eBook kat budak-budak sekola rendah. Ganti buku text yang berat mcm batu bata tu katanya. Mungkin diaorang risau, sebab kalau beg sekola berat dengan buku text, nanti ada "kemalangan jiwa" sebab kena hempap dengan buku-buku text tu.Teringat time aku kecik-kecik dulu lagi-lagi darjah satu, memang banyak pun buku text, semua sumbat dalam beg sekola. Time tu malas guna jadual waktu , tak reti pun ade. Rasa nye semua sama kot?(angguk cepat!). Bila da maju sikit, ade lah beg sekola tarik-tarik tu. Alaa,, yang ade roda tu, yang beg nak pergi airport tu. Kadang-kadang tarik tersekat kat tiang gate sekola. Kelakar nye aku time kecik-kecik.


Skang ni dah maju, semua orang nak pakai eBook je. Ok, buku text boleh buat kitar semula, tak pun jual kat apek yang bawak van yang slalu pasang speaker dia bunyi macam ni "Surat kabar lama! Buku lama! Bateri Lama!".

Kerajaan Melaka dengan Serawak pun ngah bercadang nak buat benda yang sama. Ebook untuk student. Da x payah beg berat-berat. Brunei pun nak join sekaki jugak idea ni.

Akbar tu kate lagi, Ebook ni konon nye isu hangat. Selalu je di debat, isu nye" BEG SEKOLAH BERAT". Aik, kerajaan kite ni da tak ade keje lain ke yang nak di debat?

Sebab beg sekolah budak sekola rendah ni berat, banyak buku text la katakan~ So kene bagi sorang Ebook sejibik ke?

Bagus kan Ebook ni?? Bagus tak??


Huh! Anda SALAH!

Aku dulu susah jugak, berat jugak, Alhamdullilah, takde la mati sebab bawak buku text berat. Masuk University jugak walaupun tak pakai Ebook. Akak-akak aku pun macam tu gak, kawan-kawan aku pun macam tu gak. Yang sambung amek Doctor pun ade ni. Padahal time belaja dulu, badan dia la paling comel. Tak pernah dengar lagi yang MATI kene hempap dengan beg sekolah sebab buku text berat.

Kalau korang tak didik dari kecik membaca, semua nak pakai computer la, Ebook la, ape la, teruk la nanti. Budaya membace takde, nanti jadi generasi yang PEMALAS! Malas membaca. Kalau nak membaca, kene ade Ebook, baru nak baca. Ada buku, sepak tepi tak nak baca. Tak biasa baca buku la katakan. Nak ke jadi macam tu?

Aku yang belaja pakai buku text ni pun selalu malas membaca, ini kan pulak kalau buku text dah tak ade, lagi la MALAS Kuasa 10 kan. Penulis-penulis yang terkenal, semua karya dalam buku. Nak jadi doctor kene rajin hafal buku( kat matrix buku biology tebal gile!). Kalau nak cari ilmu, semua ada dalam buku, hah, cakap je nak ape.

Bila pakai Ebook study guna computer, nanti, elok-elok budak nak belaja, search kat pakcik google CORN yang keluar PORN* hah! Suka? Budak kecik, mana tau beza salah betul. Bila diaorang praktik kan, ape yang di demo kat *CORN tu, tu yang darjah 3 dah mengandung la, buang anak la, main kawen-kawen la. Pastu mula la, Bina Sekolah HARAPAN banyak-banyak. Kan? Bila banyak kes buang anak macam buang kain buruk,mula la melatah semua kan?

Tengok negara-negara barat. Mana ade kecoh-kecoh nak guna Ebook ni. Sebab diaorang ni bijak, diaorang tau, ilmu-ilmu orang bijak pandai, semua dalam buku, takde dalam Ebook pun.

HAH! Ni aku bagi kan solution pada Pihak yang sibuk-sibuk berdebat pasal beg sekola berat tu. Pergi lah BINA LOCKER!! Bina locker kat sekola. "Mat Salleh" da lama buat. Kita ni, contoh yang baik dari barat tak nak ikut, kalau yang tak baik, cepat je ikut kan??Hah,, mudah, jimat dan selamat kan? Tu pun tak reti-reti ke??



p/s:Bak kata Dr.Fazillah Kamsah.,Renung-renungkan, dan selamat beramal! hahaha!




Friday, September 3, 2010

Ada apelah dengan rumah orang tua-tua ni?!

Salam Ramadan semua~

Wow, lama gila tak update blog, busy dengan midterm ,,busy dengan project.. Pendek citer, busy giler la bulan puasa ni.. ;p

Lepas habis final midterm khamis lepas, rasa macam lega gila. Macam beban atas bahu ni, hilang tiba-tiba. puhhh*

ok, cukup pasal midterm and so on,, kali ni aku nak cerita pasal pengalaman berbuka puasa bersama-sama warga emas kat Rumah Seri Kenangan Cheng Melaka. Tajuk kat atas tu aku saje bagi gempak. hehehe~

Rumah Warga Emas Seri Kenangan Cheng Melaka



Sebelum pegi event ni, adalah jugak beberapa orang kawan yang aku ajak gi sama. Ada jugak yang sudi turut serta, ada jugak yang bagi feedback macam ni "malas la weyh, aku tak reti bercampur dengan orang-orang tua", "Huh? aku sayang nenek aku je, aku tak sayang nenek orang len", tak kurang gak yang menyindir aku,," Hah Si polan(nama kawan aku) ko tak nak pegi ke beramal? Kau kan banyak berdosa dengan 1 kelas",,,, "Aku tak dapat pegi la,ko tolong suap la diaorang untuk mewakili aku".. Macam ni la gelagat. Manusia oh Manusia.....

Terkilan la jugak sikit, bila ada yang "bercakap" macam ni.. Tak nak pegi tak pe, aku tak kesah, aku ajak je,, tapi perlu ke cakap macam ni? Hari ni kita muda, kita sihat tak apa. Tapi esok lusa, kalau da tua kerepot,, kencing berak pun dalam pampers. Time tu, entah-entah anak korang pandang pun menyampah. Dah menyampah ape lagi, mula la tinggal kita yang dah tua kerepot ni kat umah orang tua-tua. Ingat diaorang tu nak ke masuk dalam umah orang tua-tua tu???!


Salah Sorang Warga Emas Kat Rumah Seri Kenangan



Berbalik pada citer asal,, aku pegi dengan 2 orang member aku, aiman and izzah.. ;) Diaorang memang best and sporting abes la. Pasal sekepala kot. hehehe~

Sepatut nye pegi naik bus Utem. Tapi telajak tido, nak pegi punya pasal, aku drive pegi gak umah ni... Sampai-sampai je kat sini, aku nampak sorang atok tu, tengah duduk atas kerusi batu kat laman, sambil mengelamun.... Sebak dada ni bila jejak je kaki kat sini, aku terbayang nasib aku macam mana kelak bila dah tua... Aku terus teringat mak ayah aku yang ada kat umah tu. Ya Allah,, sebak yang amat time tu..


INGAT 5 PERKARA SEBELUM 5 PERKARA

MUDA SEBELUM TUA

KAYA SEBELUM MISKIN
LAPANG SEBELUM SIBUK

HIDUP SEBELUM MATI

SIHAT SEBELUM SAKIT
(Teringat lagu raihan)

Time berbuka puasa tu,, sedih nya bila tengok diaorang berbuka. Yela, kalau tak ada rombongan kitaorang ni,, dalam dewan tu, ada lah dalam 25 orang je yang larat berbuka kat dewan tu.. Maknanya, kalau atok dengan nenek yang tak larat tu, berbuka sorang2 la kan??

Lepas solat berbuka and solat maghrib,, aku ada kesempatan berborak-borak dengan nenek-nenek kat asrama diaorang. So,, aku yang becok ni ape lagi, jalan la kedek-kedek pegi asrama diaorang.. Aku lalu depan katil sorang nenek ni (lupa nak tanya nama pasal semua aku pangil nenek),, dia terus ajak aku duduk atas katil dia. Sambil tarik tangan aku suh duduk, dia pun cerita la,, nenek dari kuala pilah, pastu ape lagi, aku yang becok ni pun borak2 la dengan nenek tu,, aku tanya dia, selalu tak rombongan macam ni datang nek? Dia jawab,"Kadang-kadang ada, kadang-kadang sunyiiiii je, tak ada siapa datang jenguk.. Tapi yang tak leh lupa, bila ada nek yang citer pasal pengalaman hidup dia, pastu bila kawan-kawan aku tanya raya mcm mana,, dia jawab macam ni, "Kalau cucu nek amek nek kat umah ni, nek raya la sama-sama,, kalau tak nek raya sorang je kat sini", sedih gile bila dengar macam tu. :"(


Kat rumah warga emas ni jugak, ada sorang nenek yang pandai buat kraftangan. Tengok, yang tua-tua ni pun pandai berkerja cari duit tau!

Nenek yang tekun gile menyusun manik


Muka excited sebab dapat beli teddy bear manik

Apepun,,pengalaman berbuka puasa bersama warga emas ni, membuka mata, akal dan minda aku. Jangan kita ingat, kita berharta sekarang,, kita mempunyai segala-galanya, kita yang terhebat, kerana nanti, bila tiba penghujung usia, kita tak tau,, macam mana akan kita habiskan nya kelak. Apa guna harta kekayaan, sekiranya kita mati, sakit dan meninggal kesorangan? Hargailah ibubapa kita, sebab, kalau kita buang ibubapa kita, aku yakin, suatu hari nanti, korang pulak yang akan di buang oleh anak-anak korang Tapi sekiranya korang menjaga ibubapa korang, insyAllah, anak-anak korang akan jaga korang di waktu emas nanti.


Hargai Mereka


~Cik aiman dan saye~


~ Ngah berlatih jadi penyambut tetamu ke?~